Y-stolen – populärare än någonsin

Y-stolen har varit i produktion i över 60 år. Den verkar bara bli populärare för varje år. Hans J. Wegner designade modellen 1949, som en av sina allra första stolar för Carl Hansen & Søn.

Y-stolen producerad av Carl Hansen

Y-stolen producerad av Carl Hansen


I möbelföretagets monter på årets möbelmässa står Benny Hammer och snör de klassiska sitsarna. I 18 år i har han hantverksmässigt snört ihop de karaktäristiska sitsarna på Y-stolen i företagets danska möbelfabrik. Företaget utsågs av danska LO till årets arbetsplats i fjol.
– Jag trivs bra och klarar av att göra nio till tio stolar per dag, berättar Benny Hammer som har en Y-stol tatuerad på underarmen.

Benny Hammer har flätat sitsar till Y-stolen i 18 år.


– Jag trivs bra och klarar av att göra nio till tio stolar per dag, berättar Benny Hammer som har en Y-stol tatuerad på underarmen.
Trots att personalen trivs har det har varit ganska svårt att hitta folk till att snöra stolarna. Det är ett hantverk som inte går att ersätta med maskiner. Men det är trots allt ett ganska enahanda arbete. Företaget har också begränsat antalet stolar som varje arbetare får göra per dag, för att undvika förslitningsskador. För att klara produktionen i den egna fabriken i Danmark har företagsledningen därför bjudit in och lärt upp arbetskraft från Asien. Alternativet hade varit att istället förlägga produktion i Asien. Men Carl Hansen och søn tycker att det är viktigt att produktionen sker på hemmaplan. Omkring 30 procent av arbetskraften har i dag en asiatisk bakgrund.
Benny Hammer har en Y-stol tatuerad på armen.

Benny Hammer har en Y-stol tatuerad på armen.


Benny Hammer berättar att det gäller att hela tiden hålla en hård och statisk spänning i snöret under arbetet. Han har en klämma så att han kan nypa fast snöret så att inte spänningen släpper då han ska byta tag.
Sedan produktionen startade 1950 har Y-stolen gjorts med samma 14 delar i 100 separata steg. Snörningen är slutsteget.
Sitsen i vaxat papperssnöre är otroligt stark och har en livslängd på cirka 50 år. Sammanlagt går det åt omkring 400 meter papperssnöre i varje stol. Snöret finns naturfärgat, samt i svart och vitt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *